Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
HOGYAN KÉSZÜL A MÉZ? |
|
|
Az élőlények több milliós törzsfejlődése alatt nagyon szoros egymásrautaltság alakult ki a méhek és a méhes megporzást igénylő növények között. Ezek a növények édes, illatos anyaggal, a nektárral csalogatják magukhoz a méheket, hogy azok táplálkozásuk közben elvégezzék a beporzást. A méhek táplálékgyűjtő tevékenységük során óhatatlanul hozzáérnek a virág portokjához, amelyből virágpor ragad szőrös kültakarójukra.
|
A MÉZ TULAJDONSÁGAI |
|
|
A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik.
Ez a nektár a méhek és egyéb rovarok csábító anyaga, alapjában véve a benne lévő szénhidráttartalom következtében tápanyagforrása.
|
A MÉZ EREDETE SZÁRMAZÁSA |
|
|
A mézről szóló szabvány így írja le a méz fogalmát:
"A méz a mézelő méhek (Apis mellifica L.) által főleg növények nektárjából vagy levelein, hajtásain található édes nedvekből gyűjtött, saját mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekbe ömlesztve mézzé érlelt termék. Botanikai eredetét tekintve lehet virág- vagy édesharmatméz (mézharmatméz)."
|
A MÉZ ÁLLOMÁNYA (KONZISZTENCIÁJA) - CUKROSODÁS |
|
|
A mézben lévő cukorkomponensek, szénhidrátok, dextrinek és egyéb anyagok a tárolás idejétől és a klimatikus viszonyoktól (hőmérséklet, páratartalom stb.) függően a méz állapotát befolyásolják.
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|