[11-1]
Ketcsup recept házilag
Érett paradicsomot megmossuk a zöldrészeket kivágjuk feldarabolva feltesszük főni.
Kb. 4 liter feldarabolt masszához egy csésze/kb 2-3dcl/ apróra vágott hagymát teszünk és ezzel együtt puhára főzzük.
Mikor jól megfőtt átpasszirozzuk,Annyira amenyire lehetséges.
Ehhez az átpasszirozott léhez 4 L-hez adunk
-1 1/2 teás kanál szöges borsot- /szegfűszeget/
- 1 1/2 teáskanál gyömbért
- 1 tk. piros paprikát
- 1 1/2 tk. fahéjat
- 1 tk. szegfűborsot
- 1 tk. fekete borsot
-3/4 csésze cukrot
-2 evőkanál sót
- és ecetet aki akar izlés szerint
Ezt sűrűre kell főzni és beüvegelni.
Szalicilt is teszek hozzá a biztonság kedvéért.
A fűszereket darálva kell beletenni. |
Zöldségfasírt
Hozzávalók3 db sárgarépa,
2 db fehérrépa,
2 csomag petrezselyem zöldje,
½ db karalábé,
2 db burgonya,
1 kisebb zeller,
2 db tojás,
2 fej vöröshagyma,
rizsliszt,
borsikafű, majoránna, pirospaprika, tengeri só,
szója granulátum,
kis oliva olaj a sütéshez.
Sós vízben megfőzzük a hámozott zöldségeket. Turmix-szal vagy villával összetörjük. Megpároljuk az apróra vágott hagymát. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket és hozzáadjuk a rizslisztet, a hagymát, a fűszereket és a 2 egész tojást. Fasírt pogácsákat készítünk. Szója granulátumba vagy újra rizslisztbe beleforgatjuk, majd kiolajozott tepsiben a sütőben megsütjük.
Jó étvágyat!
|
kókuszgolyó Hozzávalók: 25dkg hártartás keksz 40dkg porcukor 15dkg vaj 2dkg kakaópor 3 kanál tej 1-2 csomag kókuszreszelék (20 dkg) A cukrot a vajjal kikeverjük, majd a darált hártartási kekszel, a kókuszreszelékkel,a kakaóporral és a tejjel összegyurjuk. Golyókat formálunk a közepébe ki-ki izlése szerint tehet vagy egy szem meggyet, vagy dió szemet, mandulát,mogyórót,..stb. A golyókat kakaóban és kókuszreszelékben megforgatjuk őket. Hűtőben kifagyasztjuk és tálaljuk.
Keksztekercs Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz 21 dkg porcukor 3 dkg kakaópor 1 tasak vanikiás cukor (8-12g) tej tetszés szerint
Krémhez: 10 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 g vaniliás cukor (1 tasak) 10 dkg kókuszreszelék
A darált háztartási kekszet, porcukorral, vaniliás cukorral, a kakaóporral és annyi tejjel amennyit felvesz, összegyúrjuk és cukrozott deszán kinyújtjuk.
A krémet vajjal, vaniliás és porcukorral jó habosra keverjük és hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Az elkészült krémet a kinyújtott lapra kenjük, majd az egészet felcsavarjuk. A kész süteményt hűtőben kifagyasztjuk, és szeletelve tálaljuk.
A kifagyasztjuk azt jelenti ,hogy 24 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Sokáig eltartható. Finom karácsonyi csemege. Karácsony előtt több nappal már el lehet készíteni. Mindenkinek szeretettel ajánlom. |
Cukkinifasírt
1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesíto, só. A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránk nagyon finom
Gombafasírt
1 kg csiperke, vagy más gomba, 1 fej hagyma, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, egy csokor petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kk ételizesítő, 1 mk őrölt bors, só. A hagymát apróra vágom és megpárolom rajta a felszeletelt gombát, a zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm.
Karfiolfasírt
Egy nagy fej karfiol, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, víz, olaj. A karfiolt rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm, vagy megpárolom. A tojást elkeverem liszttel és zsemlemorzsával, majd hozzákeverem a karfiolt. Kevés olajba kanállal kis halmokat rakok és lelapítom (sütés közben megdagad). Fedő alatt világosra sütöm. Süthetem olajozott tepsiben sütőben is.
Karfiolkrokett
Fél kg karfiol, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 zsemle, 2 tojás sárgája, 3 ek zsemlemorzsa, só. A karfiolt sós vízben megfőzöm, majd áttöröm. Az apróra vágott gombát vajban megpárolom. Szétnyomkodom a tejben áztatott zsemlét és elkeverem 2 tojás sárgájával és 3 ek pirított morzsával. A masszát összekeverem a karfiollal és a gombával, majd kroketteket formálok belőle, melyeket felvert tojásba és morzsába forgatok, majd olajban kisütök.
Szójafasírt
25 dkg szójagranulátum, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2 ek vágott petrezselyemzöld, 1 beáztatott zsemle, 2 kk pirospaprika, fél mk bors, 1 mk fűszersó, só, olaj. A szójagranulátumot és a zsemlét beáztatom, majd kifacsarom. Ledarálom, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, tojással, a vágott petrezselyemzölddel, a paprikával, sóval és a fűszersóval, 2-3 ek olajjal. Nedves kézzel félöklömnyi fasirtokat formálok belőle, forró olajban szép pirosra sütöm, majd lecsepegtetem. Hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.
Tökös vagdalt
1 kg spárgatök, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, só. A tököt meghámozom és a magjait eltávolítom, majd lereszelem. A zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránk nagyon finom |
Hamis bolognai vegetáriánusoknak
1 csomag szójagranulátum15 dkg gomba2 nagy fej vöröshagyma4 gerezd fokhagyma1 üveg (kb. 4 dl sűrített paradicsompüré 1 db tv paprika 10 dkg sárgarépa1 nagyobb alma15 dkg reszelt füstölt sajt2 kávéskanál őrölt fekete bors2 teáskanál kakukkfű2 teáskanál oregano3 teáskanál bazsalikom2 teáskanál rozmaring1 teáskanál gyömbér3-4 szem borókabogyó1/2 cirtom reszelt héja1-2 kávéskanál őrölt pirospaprika1,5 dl vörösborétolajvízsócsipet cukorételízesítő50 dkg tészta
A szójagranulátumot előző este, de legalább 2 órával korábban beáztatjuk ételízesítős vízbe. Az almát meghámozzuk, a sárgarépát és a gombát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd a gomba kivételével nagyjából egyforma de igen apró darabkákra vágjuk. A gombát felszeleteljük. A vöröshagymát felkockázzuk. A vöröshagymát és a szintén apróra vágott fokhagymát elkezdjük sütni kevés olajon, majd hozzátesszük a gombát, a paprikát, a sárgarépát és az almát is. Csipet sót rászórva még kb. 10 percig sütjük. Ekkor adjuk hozzá a beáztatott és kissé kinyomkodott szójagranulátumot. Ha túl száraz lenne, kevés olajat öntünk alá, mert a szója hamar odaég. Állandó kevergetés mellett átsütjük. Beletesszük a fűszereket, belereszeljük a citromhéjat, jól elkeverjük, s jöhet bele a paradicsompüré és a vörösbor, majd annyi vízzel felöntjük, hogy sűrű mártás legyen. Kissé megcukrozzuk, ne legyen túl savanykás. Fedő alatt, kis lángon felforraljuk, majd puhára pároljuk. Nem árt, ha többször megkeverjük. Egy magas edényben vizet forralunk kevés sóval és olajjal, majd 1 csomag (50 dkg) makarónit vagy spagettit kifőzzünk benne. A mártást a tészta tetejére halmozzuk, és reszelt sajttal alaposan meghintjük. |
Narancsos almalekvár-Démétér receptje
Megpucolunk nagyjából két és fél kiló almát, folyamatosan locsolgatjuk közben néhány citrom kinyomkodott levével, hogy ne barnuljon. Folyamatosan, pucolás közben akár három egész citromot használhatunk fel erre. Ezután lereszeljük a meghámozott almát, és még egy citrom levével összekeverjük. Belereszeljük négy nagy narancs héját és belenyomkodjuk a narancsok levét is. Megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Három kanál mézet csorgatunk rá, és egyelőre úgy harmincdekányi kristálycukrot. Feltesszük a tűzre, és lassú tűzön főzögetjük. Amikor már elég forró, hogy összeérjenek az ízek, megkóstoljuk, és kiegészítjük annyi cukorral, amennyit ízlésünknek megfelelően felvesz - attól függ, mennyire volt édes az alma és a méz.
Van, aki pürésíti ezt a masszát, miután jó alaposan átforralta - én szeretem benne hagyni az almareszeléket, mert gyönyörűen úszkálnak a fehér almaszeletkék a narancshéjtól megfestett aranyszínű lében. Nagyon szép lekvár egyébként.
Amikor jó alaposan átforrt, négy zacskó zseléfixet keverünk hozzá, üvegekbe töltjük (öt-hat üveget szokott megtölteni), és nem dunsztoljuk, csak még forrón megfordítjuk az üvegeket, "rácuppantjuk" a lekvárt a fedőre, és mehetnek is a kamrába. Karácsonyi süteményekhez isteni! |
Földimogyorós rizs
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2041 kJ (486 kcal)
Hozzávalók 6 személyre: 3 dl rizs, 6 dl víz, 8 dkg vaj, só, 1 dl tisztított földimogyoró.
Miután a rizst többször nagyon alaposan, váltott vízben megmostuk, lecsurgatjuk. A vajban megpirított földimogyorót a rizsre szórjuk, és együtt megpirítjuk. Vizet öntünk hozzá, megsózzuk, és felforraljuk. Ezután a lángot takarékra tesszük, és a rizst puhára pároljuk. |
Köleskrokett 1 csésze köles megtisztítva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 4 gerezd fokhagyma zúzva, 4 szelet barna kenyér áztatva kinyomkodva, 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 1 csipet őrölt bors, 2 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj a sütéshez. A kölest 5-szörös mennyiségű vízben pici sóval megfőzzük. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, a kenyeret, a fűszereket, a sót, meghintjük a liszttel és jól összegyúrjuk. Kis golyókat formálunk belőle és bő forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Savanyú káposztát adunk hozzá vagy főzelékre feltétként tálaljuk.
|
Gombás kölesfeltét
1 csésze kölest zöldséglében vagy vízben megfőzünk. 2 áztatott, kinyomkodott zsemlét, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, sót, borsikafüvet, pirospaprikát adunk hozzá. Reszelt sárgarépát, gombát adhatunk hozzá. Pogácsákat formálunk belőle és olajozott tepsiben kisütjük. |
Egybesült fasírt (Vegan recept)
kategória: összetevő - feltétek
elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: (8 személyre)
3 |
pohár |
szójagranulátum |
2.5 |
pohár |
víz |
0.25 |
pohár |
ketchup |
1 |
t.k. |
bazsalikom |
0.5 |
pohár |
hagyma |
2 |
e.k. |
olívaolaj |
1 |
pohár |
seitan por |
1 |
t.k. |
só |
0.25 |
t.k. |
bors |
0.5 |
t.k. |
oregano (szurokfű) |
0.5 |
t.k. |
majoranna |
0.5 |
t.k. |
fokhagyma por |
0.5 |
pohár |
petrzselyemzöld | |
|
Elkészítése: Keverjük össze a granulátumot, ketchupot, bazsalikomot 2,5 pohár forró vízzel. Hagyjuk állni 10 percig. 2 evőkanál olajon fonnyasszunk meg 0,5 pohár apróra vágott hagymát. Adjuk a hagymát a szójagranulátum keverékhez. Keverjünk hozzá 1 pohár seitan port és a többi hozzávalót. (Seitan por helyett lehet lisztet használni, de akkor kevésbé áll össze a massza.) Olajozzunk ki egy hosszúkás sütőformát vagy őzgerincformát, és szorosan nyomkodjuk bele a keveréket. Simítsuk el a tetejét. Közepes tűzön süssük kb 45 percig. Ha a teteje elkezd barnulni, takarjuk le fóliával. Hagyjuk hűlni kb 10 percig, aztán egy késsel óvatosan válasszuk el a tepsitől, és borítsuk tálcára. Tálalhatjuk paradicsomszóssza, gombamártással, főzelék mellé, salátával. A maradék hidegen felszeletelve szendvicsbe finom. Megjegyzés: 1. A szójagranulátumot ki lehet mosni - akkor eltűnik a kellemetlen szója íz. Be kell áztatni bő vízbe. Mikor megszívta magát, egy sűrű szövésű szűrőbe öntöm,jól kinyomkodom belőle a vizet, és folyó víz alatt még egyszer-kétszer megmosom. Utána amennyire lehet kipréselem belőle a vizet. Ha így előkészítem a granulátumot, akkor természetesen kevesebb forró vizet kell hozzáadni, mint a szárazhoz. 2. A seitan port bioboltokban lehet kapni. Ez nem más, mint a búzafehérje v. sikér v. gluten. Ha vízzel összekeverjük és kicsit gyúrjuk, egy nagyon rugalmas kötött tésztát kapunk. Minél tovább gyúrjuk, annál gumiszerűbb lesz. Önmagában is alkalmas vegetáriánus ”hús” készítésére. Jól összeragasztja a burgereket, fasírtokat és az állaguk keményebb, rágósabb lesz.
|
Aki szeretné megosztani másokkal kedvenc receptjeit itt megteheti!
Jó étvágyat! |
[11-1]
|